hania123

hania123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Piernikowa krajanka z dżemem pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aromatyczny, korzenny deser, ozdobiony figurkami, wykonanymi z lukru plastycznego. Idealne ciastka na halloweenowy podwieczorek.

Piernikowa krajanka z dżemem pomarańczowym

Składniki:

Piernikowa krajanka z dżemem pomarańczowym

 

  • 1 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 65 g masła
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • ¼ szklanki skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • słoik dżemu pomarańczowego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Piernikowa krajanka z dżemem pomarańczowym

ETAP 1:

Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę. Miód, cukier i masło podgrzać, dodać przyprawę do piernika, wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać.

Przełożyć ciasto na stolnicę, wyrobić. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kwadrat o boku 20 cm.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić dżem pomarańczowy, zostawiając po 1 cm z każdego boku. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem na spodzie.

Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z łyżką śmietany. Wystudzone ciasto pokroić na kwadraty i oblać polewą czekoladową.

Ciastka udekorowałam ozdobami z lukru plastycznego.