Sposób przygotowania:
Piernikowa krajanka z dżemem pomarańczowymETAP 1:
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę. Miód, cukier i masło podgrzać, dodać przyprawę do piernika, wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać.
Przełożyć ciasto na stolnicę, wyrobić. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kwadrat o boku 20 cm.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić dżem pomarańczowy, zostawiając po 1 cm z każdego boku. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem na spodzie.
Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z łyżką śmietany. Wystudzone ciasto pokroić na kwadraty i oblać polewą czekoladową.
Ciastka udekorowałam ozdobami z lukru plastycznego.