Sposób przygotowania:
Piernikowa krajanka
Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy razem i studzimy. Do letniej mieszanki miodu, cukru i margaryny dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku, jajka i wszystko ubijamy mikserem do spienienia, następnie dodajemy przesianą mąkę z przyprawą piernika, dokładnie wszystko mieszamy i zostawiamy w lodówce na minimum tydzień. Ciasto w trakcie leżakowania w chłodzie gęstnieje. Po tygodniu ciasto przekładamy do prostokątnej formy do pieczenia i pieczemy w temp180-190 st około 40 min, ale dobrze jest to kontrolować bo ciasto łatwo się przypala. Upieczone i ostudzone ciasto przecinamy wzdłuż na połowę i następnie dzielimy na cienkie paski. Paski ciasta smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim, tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na cała noc lub jeszcze dłużej, aby ciasto nam się połączyło i zastygło. Piernik kroimy na cienkie porcje które jeszcze dzielimy na małe prostokąciki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i przyprawy do piernika, przy pomocy widelca ostrożnie zanurzamy prostokąciki piernika w czekoladzie i odkładamy na kratkę do zastygnięcia. Na koniec możemy dowolnie udekorować np. lukrem