iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Piernikowa krajanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierniczki w takiej wersji kostek wyglądają ładnie, smakują jeszcze lepiej, a powstały na bazie przepisu na piernik staropolski.

Piernikowa krajanka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piernikowa krajanka

 

  • Ciasto:
  • 1/2 margaryny
  • 1 szklanka miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka sody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki przyprawy do piernika.
  • dodatkowo:
  • marmolada wieloowocowa
  • 30 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

 

 

Sposób przygotowania:

Piernikowa krajanka
Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy razem i studzimy. Do letniej mieszanki miodu, cukru i margaryny dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku, jajka i wszystko ubijamy mikserem do spienienia, następnie dodajemy przesianą mąkę z przyprawą piernika, dokładnie wszystko mieszamy i zostawiamy w lodówce na minimum tydzień. Ciasto w trakcie leżakowania w chłodzie gęstnieje. Po tygodniu ciasto przekładamy do prostokątnej formy do pieczenia i pieczemy w temp180-190 st około 40 min, ale dobrze jest to kontrolować bo ciasto łatwo się przypala. Upieczone i ostudzone ciasto przecinamy wzdłuż na połowę i następnie dzielimy na cienkie paski. Paski ciasta smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim, tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na cała noc lub jeszcze dłużej, aby ciasto nam się połączyło i zastygło. Piernik kroimy na cienkie porcje które jeszcze dzielimy na małe prostokąciki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i przyprawy do piernika, przy pomocy widelca ostrożnie zanurzamy prostokąciki piernika w czekoladzie i odkładamy na kratkę do zastygnięcia. Na koniec możemy dowolnie udekorować np. lukrem
Piernikowa krajanka
Zastygniete ciasto dzielimy na porcje i kroimy na małe prostokąty
Piernikowa krajanka
Porcję ciasta maczamy w płynnej polewie i zostawiamy do zastygnięcia