misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Piernikowa krajanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nie są to toruńskie, tylko przekładane, pierniczki swiąteczne , czasem lukrowane....

Piernikowa krajanka

Składniki:

Piernikowa krajanka

 

  • 1 kg mąka,
  • 1/2 kg miód sztuczny koniecznie,
  • 1/2 kg cukier,
  • 1 kostka margaryna,
  • 3 op. Przyprawa do piernika,
  • 10 dkg kakao,
  • 3 sztuki jajka,
  • duę op. proszek do pieczenia,
  • 1-2 łyżeczki soda oczyszczona Prymat,
  • bakalie niekoniecznie),
  • 1 łyżka goździki mielone Prymat

Sposób przygotowania:

Piernikowa krajanka
Miód rozgrzewać na małym ogniu, cukier skarmelizować i dolewać do gorącego miodu.Masło rozgrzać i też dodać gorące do miodu. Jajka osobno roztrzepać w całości. Przygotować mąkę z proszkiem i sodą, kakao i przyprawami.gdy wszystko ostygnie dodać jajka i bakalie( niekoniecznie)Wyrobić ciasto.. Odstawić przykryte ciasto na kilka dni .Po tym czasie ciasto brać porcjami , rozwałkowywać na grubość ok. 1,5 -2 cm i piec placki do przełożenia powidłami śliwkowymi a potem pokroić w kostkę . Można też wykrawać foremkami różne figurki i lukrować , wtedy trzeba cieniej ciasto rozwałkować. Jest to duża porcja , bo świąteczna.I jeszcze uwaga: koniecznie musi być sztuczny miód - z naturalnego wychodzą nie takie.....