Sposób przygotowania:
Krajanka piernikowa w czekoladzie
Na początku z 2 łyżek cukru robimy karmel. Zagotowujemy z 0,5 szklanki gorącej wody i margaryną. Mieszamy z resztą cukru( łyżeczkę odkładamy) , miodem oraz przyprawą. Studzimy. Do mąki dodajemy sodę, masę karmelową, jajka oraz drożdże roztarte z łyżeczką cukru. Zagniatamy. Dodajemy posiekane orzechy i sparzone rodzynki. Odstawiamy na godzinę. Ciasto dzielim na pół, rozwałkowujemy, wykładamy na natłuszczone i posypane bułką blachy (28x24cm). Smarujemy żółtkiem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 175 stopni. Placki smarujemy powidłami, składamy. Przyciskamy i odstawiamy na kilka godzin. Kroimy w niewielkie kawałki. Polewamy roztopioną czekoladą. Posypujemy wiórkami kokosowymi.