nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Krajanka piernikowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Stanowi przekąskę w czasie okołoświątecznym.

Krajanka piernikowa

Składniki:

Krajanka piernikowa

 

  • niecałe 3 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka prawdziwego kakao
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1-1,5 łyżeczki sody

Sposób przygotowania:

Krajanka piernikowa
1. Mąkę razem z cukrem, kakao i sodą umieszczamy w misce i mieszamy. Margarynę roztapiamy, studzimy i dolewamy do całości. 2. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na pianę, po czym dodajemy żółtka i łączymy. Dodajemy do mąki, zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy szczyptami mąkę, gdy ciasto za bardzo się klei. 3. Ciasto dzielimy na 2 częsci, po czym każdą wykładamy wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 15 minut, po czym studzimy i dzielimy na kawałki.