Sposób przygotowania:
Piernikowe bajaderkiETAP 1
Pierniczki przekładamy do malaksera i rozdrabniamy (rozkruszamy).
ETAP 2
Gotowe przekładamy do miski. Do tak przygotowanych dodajemy pokrojone orzechy, pokrojone śliwki, powidło oraz wlewamy alkohol. Następnie rozpuszczamy masło. Płynne wlewamy do wcześniej przygotowanych składników.
ETAP 3
Całość mieszamy do dokładnego połączenia składników.
Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Powstałe kulki schładzamy około 0,5 godziny.
ETAP 4
Po tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
ETAP 5
W płynnej zanurzamy nasze piernikowe bajaderki. Obtoczone delikatnie wyjmujemy na przygotowane kawałki folii spożywczej. Ich wierzch delikatnie posypujemy pokrojonymi pierniczkami. Całość schładzamy, by czekolada zastygła. Z gotowych bajaderek zdejmujemy folię i gotowe.
cherry