jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1945]

Piernikowe bajaderki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

„Małe słodkości sprawiają najwięcej radości”- taka rymowanka nasunęła mi się opisując ten przepis. Myślę, że to stwierdzenie jak najbardziej pasujemy do tych słodkich, piernikowych bajaderek. Lekko alkoholowe, z dodatkiem bakalii smakują pysznie.

Piernikowe bajaderki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe bajaderki

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg lukrowanych pierniczków (np. toruńskie),
  • 90 gram masła,
  • Garść orzechów laskowych,
  • Garść suszonych śliwek kalifornijskich,
  • Łyżka powidła,
  • ¾ kieliszka spirytusu,
  • 0,5 kieliszka likieru piernikowego,
  • Dodatkowo:
  • 200 gram białej czekolady,
  • 2 pierniczki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piernikowe bajaderki

ETAP 1

Piernikowe bajaderki
pierniczki rozkruszamy

Pierniczki przekładamy do malaksera i rozdrabniamy (rozkruszamy).

ETAP 2

Piernikowe bajaderki
łączymy składniki ciasta

Gotowe przekładamy do miski. Do tak przygotowanych dodajemy pokrojone orzechy, pokrojone śliwki, powidło oraz wlewamy alkohol. Następnie rozpuszczamy masło. Płynne wlewamy do wcześniej przygotowanych składników.

ETAP 3

Piernikowe bajaderki
formujemy kulki

Całość mieszamy do dokładnego połączenia składników.
Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Powstałe kulki schładzamy około 0,5 godziny.

ETAP 4

Piernikowe bajaderki
w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę

Po tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

ETAP 5

Piernikowe bajaderki
w czekoladzie obtaczamy bajaderki

W płynnej zanurzamy nasze piernikowe bajaderki. Obtoczone delikatnie wyjmujemy na przygotowane kawałki folii spożywczej. Ich wierzch delikatnie posypujemy pokrojonymi pierniczkami. Całość schładzamy, by czekolada zastygła. Z gotowych bajaderek zdejmujemy folię i gotowe.