Sposób przygotowania:
Świąteczne piernikiPrzygotowanie ciasta
Mleko podgrzewamy lekko. W drugim garnku podgrzewamy miód.
Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z miodem, wyrabiamy. Dodajemy cukier i masło, siekamy za pomocą noża.
Dodajemy mleko i przyprawy oraz sodę. Wyrabiamy ciasto. Odkładamy je na bok na 15 minut.
Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, posypanej mąką.
Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki w różnych kształtach.
Pieczenie i dekorowanie
Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.10 minut w 180 st.C.
Upieczone pierniczki najlepiej odłożyć do pojemników, aby do świąt były miękkie.
Pierniki dekorujemy tuż przed świętami. Robimy lukier z cukru pudru i wody - najlepiej przygotować lukier w kilku miseczkach, do każdej porcji dodać inny barwnik spożywczy.
Pierniczki dekorujemy lukrem, pisakami i posypkami. Robimy to według własnej fantazji ;)