Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Piernikowe crumble

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Taka moja poświąteczna inspiracja angielskim deserem.

Piernikowe crumble

Składniki:

Piernikowe crumble

 

  • 1 jabłko (obrane ,bez gniazd nasiennych)
  • 10 truskawek (dużych)
  • 3 kromki piernika (tyle by wysypać pokruszonym dno naczynia w którym będzie robione crumble)
  • 1 szklanka cukru
  • ½ kostki masła
  • ¾ szklanki mąki
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe crumble
Pokrojone owoce wsypać do rondla ( jabłko w plasterki , truskawki w ćwiartki ) . Zasypać ½ szklanki cukru, cynamonem i dusić owoce zmiękną a sok odparuje .Zasypać bułką tartą i wymieszać . Masło , ½ szklanki cukru i mąkę wymieszać delikatnie zagniatając , aż zrobi się z nich drobna kruszonka . Wysmarować masłem foremkę do zapiekanek . Wysypać pokruszonym piernikiem .Wyłożyć na niego przestudzoną masę owocową . Posypać kruszonką . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Nastawić na zapiekanie z góry . Wstawić foremkę z Crumble i piec ok. 35 minut ( zależnie od wielkości foremki i jak grubo jest wysypana kruszonka . Gdy kruszonka będzie złota wyjąć . Podawać na zimno . Można podawać z kulką lodów waniliowych .