szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Piernikowe kolorowe kwiatuszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Dekorowanie takich pierniczków to wielka frajda.

Piernikowe kolorowe kwiatuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe kolorowe kwiatuszki

 

  • 500 g mąki
  • 250 g miodu
  • 100 g margaryny
  • 1 jajko
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
  • 40 g przyprawy do pierników
  • barwniki do dekoracji
  • 1 białko
  • szklanka cukru pudru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Piernikowe kolorowe kwiatuszki
Na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z sodą i szczyptą soli. Dodajemy 200 g cukru pudru, przyprawę i kakao. Margarynę roztapiamy w rondelku razem z miodem. Gdy lekko ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Na stolnicy podsypać lekko mąką aby ciasto się nie kleiło i po kawałku rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami kwiatuszki.Pierniczki pieczemy ok. 12 min. w 170 stopniach. Z cukru pudru trzcinowego i białka robimy gęsty lukier. Lukier dzielimy na kilka części i do każdej z nich dodajemy inny kolor barwnika. Takimi lukrami dekorujemy pierniczki.
Piernikowe kolorowe kwiatuszki
Margarynę roztapiamy razem z miodem i dodajemy do ciasta
Piernikowe kolorowe kwiatuszki
Pierniczki pieczemy ok 12 minut w nagrzanym piekarniku
Piernikowe kolorowe kwiatuszki
Cukier puder trzcinowy ubijamy z białkeim na lukier
Piernikowe kolorowe kwiatuszki
Lukier dzielimy na kilka porcji i do każdej dodajemy barwnik