Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Półfrancuskie ciastka z kremem piernikowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne i bardzo kruche warstwowe ciastka z bardzo pysznym piernikowym kremem. Można je przygotować na podwieczorek, poczęstunek lub świąteczny stół. Bardzo polecam.

Półfrancuskie ciastka z kremem piernikowym

Składniki:

Półfrancuskie ciastka z kremem piernikowym

Ciasto:

Krem:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 25 dag serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do posypania ciastek
  • kolorowa dowolna posypka według uznania

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie ciastka z kremem piernikowym
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.

2. Formowanie i pieczenie: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w prostokąty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Następnie układamy je na blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy i nie smarujemy) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone dokładnie studzimy.

3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy serek mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, ubijamy do połączenia się składników. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

4. Przekładanie i dekorowanie: Następnie kremem przekładamy prostokąty ciasta wyciskając rozetki. Wierzch ciastek również dekorujemy rozetkami, oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy posypką i gotowe.

5. Podanie: Ciastka podajemy od razu lub po kilku godzinach gdy trochę zmiękną. Smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi 12 sztuk przełożonych ciastek.