Sposób przygotowania:
Półfrancuskie ciastka z kremem piernikowym
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.
2. Formowanie i pieczenie: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w prostokąty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Następnie układamy je na blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy i nie smarujemy) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone dokładnie studzimy.
3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy serek mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, ubijamy do połączenia się składników. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
4. Przekładanie i dekorowanie: Następnie kremem przekładamy prostokąty ciasta wyciskając rozetki. Wierzch ciastek również dekorujemy rozetkami, oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy posypką i gotowe.
5. Podanie: Ciastka podajemy od razu lub po kilku godzinach gdy trochę zmiękną. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk przełożonych ciastek.
2. Formowanie i pieczenie: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w prostokąty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Następnie układamy je na blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy i nie smarujemy) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone dokładnie studzimy.
3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy serek mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, ubijamy do połączenia się składników. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
4. Przekładanie i dekorowanie: Następnie kremem przekładamy prostokąty ciasta wyciskając rozetki. Wierzch ciastek również dekorujemy rozetkami, oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy posypką i gotowe.
5. Podanie: Ciastka podajemy od razu lub po kilku godzinach gdy trochę zmiękną. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk przełożonych ciastek.
Kniejson
Babeczka35
Oj tak, święta już czuję i nie mogę się ich doczekać :) Dziękuję i cieszę się, że się podobają, tym bardziej, że ktoś mi je wcześniej ocenił na 1.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)
gusia1000
Babeczka35
Nawet bardzo. Polecam zrobić.