iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Piernikowe misie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Przepis znalazłam na blogu "Moje wypieki" i prawie nic w nim nie zmieniłam bo takie jak są, są bardzo pyszne.

Piernikowe misie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernikowe misie

 

  • 24 dag miodu
  • 12 dag masła
  • 2 jajka
  • 30 dag mąki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • dodatkowo:
  • powidła śliwkowe lub marmolada
  • kolorowy lukier

Sposób przygotowania:

Piernikowe misie
Miód stopić z masłem i wystudzić do zimnego miodu dodać jajka, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i przyprawa do piernika, wszystko dokładnie wymieszać ja robiłam to przy pomocy robota. Specjalną foremkę do wypieku misi wysmarować tłuszczem i napełnić dno misi ciastem na nim rozsmarować powidła i przykryć je resztą ciasta. Piec w temp. 175st około 20 min ja wystudziłam je w foremce i dopiero delikatnie wyjęłam z foremki, zimne misie dowolnie ozdobić kolorowym lukrem, bardzo fajnie się to robi lukrowymi pisakami.
Piernikowe misie
przy pomocy miksera utrzeć gładkie ciasto
Piernikowe misie
ciastem zakryć dno misi i posmarować powidłami
Piernikowe misie
ciasteczka po wystudzeniu delikatnie wyjąć z formy