Sposób przygotowania:
Pierogi z jabłkami z piernikową nutąETAP 1
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, jajko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza (około 5 minut).
ETAP 2
Tak przygotowane odstawiamy na około 10 minut do chłodu by odpoczęło. Następnie ciasto wałkujemy. Od szklanki wycinamy koła. Łyżeczką nakładamy przygotowany farsz.
ETAP 3
Sklejamy dokładnie pierogi. Gotowe gotujemy około 4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu).
Ugotowane porcjujemy na talerze. Podajemy polane „migdałową omastą”.
ETAP 4
FARSZ: Jabłka kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy masło.
Do rozpuszczonego dodajemy jabłka. Smażymy je na małym ogniu.
Gdy zaczynają się rozpadać dodajemy do mnich miód, płatki migdałowe oraz żurawinę.
Całość doprawiamy do smaku i smażymy do momentu jak sok odparuje. Gotowy farsz studzimy. Farszem napełniamy pierogi.
ETAP 5
OMASTA: Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy do niego płatki oraz cukier.
Całość podgrzewamy na małym ogniu do momentu jak płatki zaczną się rumienić. Tak przygotowaną omastą polewamy gotowe pierogi. Podajemy na ciepło.
SylaUla
gusia1000