jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pierogi z jabłkami z piernikową nutą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Już same pierogi z jabłkami są pyszne, a jeśli wzbogacimy je o bakalie, cynamon, miód i przyprawę do piernika, otrzymujemy rewelacyjne połączenie! Zapewniam, że będziecie zachwyceni smakiem!

Pierogi z jabłkami z piernikową nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jabłkami z piernikową nutą

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • ok ¾ szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju
  • Szczypta soli

FARSZ:

MIGDAŁOWA "OMASTA"

  • ok 7 dag masła,
  • 4 łyżki płatków migdałowych,
  • 0,5 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Pierogi z jabłkami z piernikową nutą

ETAP 1

Pierogi z jabłkami z piernikową nutą
ciasto zagniatamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, jajko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza (około 5 minut).

ETAP 2

Pierogi z jabłkami z piernikową nutą
Na wykrojone koła nakładamy farsz

Tak przygotowane odstawiamy na około 10 minut do chłodu by odpoczęło. Następnie ciasto wałkujemy. Od szklanki wycinamy koła. Łyżeczką nakładamy przygotowany farsz.

ETAP 3

Pierogi z jabłkami z piernikową nutą
po nałożeniu farszu formujemy pierogi

Sklejamy dokładnie pierogi. Gotowe gotujemy około 4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu).

Ugotowane porcjujemy na talerze. Podajemy polane „migdałową omastą”.

ETAP 4

Pierogi z jabłkami z piernikową nutą
farsz doprawiamy do smaku

FARSZ: Jabłka kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy masło.

Do rozpuszczonego dodajemy jabłka. Smażymy je na małym ogniu.

Gdy zaczynają się rozpadać dodajemy do mnich miód, płatki migdałowe oraz żurawinę.

Całość doprawiamy do smaku i smażymy do momentu jak sok odparuje. Gotowy farsz studzimy. Farszem napełniamy pierogi.

ETAP 5

Pierogi z jabłkami z piernikową nutą
płatki rumienimy na masełku

OMASTA: Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy do niego płatki oraz cukier.

Całość podgrzewamy na małym ogniu do momentu jak płatki zaczną się rumienić. Tak przygotowaną omastą polewamy gotowe pierogi. Podajemy na ciepło.