Sposób przygotowania:
Piernikowe dzwonki
Miód podgrzać, dodać cukier, i zmielone przyprawy. Wlać mleko i zagotować. Mąkę z sodą przesiać do miski, zrobić dołek i wlać mleko z przyprawami, mieszać łyżką. Ciasto dobrze wyrobić ręką, uformować kulę i odstawić na 3 – 4 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyciąć foremkami różnej wielkości koła. Największa foremka - 1 szt. mniejsza – 1 szt. mniejsza – 1 szt. mniejsza – 3 szt., mniejsza – 1 szt., najmniejsza – 1 szt. liść ostrokrzewu – 2 szt. W środku każdego koła wyciąć otwór. Przygotowane koła przełożyć na posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec 20 – 30 min w temperaturze 160 stopni C na złoty kolor. Do mleka wsypać połowę cukru pudru i ucierać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodawać cukier w miarę potrzeby. Można dodać barwniki spożywcze. Po upieczeniu zawiesić na tasiemce (najmniejsze kółko to serce dzwonka) i udekorować wg własnego gustu.
agabi22
misia14
elizabet120
Richard