Sposób przygotowania:
Piernikowiec przekładany powidłami
Jajka utrzeć z cukrem.Dodać mąkę przesianą z sodą,masło stopione i przestudzone,przyprawę do piernika oraz 1,5 szklanki mleka i pół słoika powideł. Całość połączyć,przełożyć do formy. Piec ok.40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C. Ciasto ostudzić,przekroić na 3 placki.Odłożyć 3 łyżki powideł.Blaty przełożyć raz resztą powideł,a raz wcześniej przygotowanym,przestudzonym budyniem.(Budyń można zmiksować z kostką margaryny). Wierzch posmarować podgrzanymi i odłożonymi 3 łyżkami powideł.Posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni albo posypką cukrową.Ciasto schłodzić,żeby obie masy stężały.