nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kawowe muffiny z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 17
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mięciutkie kawowe muffiny z dodatkiem jabłka są świetne w ramach deseru lub drugiego śniadania, znakomite dla osób lubiących kawę, nie przesłodzone w smaku za sprawą dodatku kawy.

Kawowe muffiny z jabłkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kawowe muffiny z jabłkiem

 

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka białego cukru
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100ml oleju
  • 1 szklanka mleka 3,2% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 1 duże jabłko

Sposób przygotowania:

Kawowe muffiny z jabłkiem
W jednej misce wymieszać razem mąkę, biały cukier, proszek do pieczenia i kawę rozpuszczalną - wymieszane razem składniki stanowią grupę produktów tak zwanych suchych, sypkich. Obrać jabłko ze skórki ( ja miałam bardzo duże jabłko, w przypadku mniejszych jabłek warto dodać 2 - 3 jabłka). Obrane jabłko pokroić w niezbyt dużą kostkę. W niedużej misce wymieszać razem olej, mleko oraz jajko i dodać do nich pokrojone jabłko - wszystkie te razem wymieszane produkty stanowią grupę składników zwanych mokrymi. Wymieszane razem mokre składniki przelać do wymieszanych razem składników proszkowanych, suchych. Wszystkie produkty połączyć razem, dobrze wymieszać za pomocą łyżki. Tak przygotowane surowe jeszcze ciasto nalewać do silikonowych foremek. Silikonowe foremki wypełnione ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je około 35 minut (do tak zwanego suchego patyczka).
Kawowe muffiny z jabłkiem
Osobno wymieszane produkty sypkie i osobno połączone składniki mokre potrzebne do wypieku muffinek
Kawowe muffiny z jabłkiem
Połączone razem i wymieszane produkty sypkie i płynne czyli gotowe surowe jeszcze ciasto muffinkowe
Kawowe muffiny z jabłkiem
Silikonowe foremki wypłeniane surowym jeszcze ciastem muffinkowym