Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pierogi leniwe Dukana.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To porcja dla dwóch osób lub dla jednej na dwa dni. To ze względu na ilość otrębów.

Pierogi leniwe Dukana.

Składniki:

Pierogi leniwe Dukana.

 

  • 200g twarogu
  • 2 białka
  • 5-7(to zależy od wilgotności twarogu) łyżek otrębów owsianych)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu
  • jak wersja na słodko zapach i odrobina słodziku
  • jeśli na słono…szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Pierogi leniwe Dukana.
Do twarogu dodajemy białka, otręby i resztę składników ,a następnie dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy mieć bardziej gładkie kluseczki proponuję zmiksować. Odstawiamy na kilka minut, aby otręby wchłonęły wilgoć z masy. W szerokim naczyniu gotujemy wodę z odrobina soli i maczając łyżę w wrzątku nakładamy porcje kluseczek. Dokładnie tak samo jak z kluskami kładzionymi. Wersja dla pracusiów to...podsypanie mąką ziemniaczaną i zrobienie kluseczek na wzór kopytek. Z tą różnicą, że one mają się parzyć a nie gotować. Mrugająca woda zacznie nam wypłukiwać składniki nim się zetną. Niech sobie tak mokną z 10 minut, a my w tym czasie możemy dwa razy podgrzać wodę, ale nie gotować. Te białkowe kluseczki świetnie smakują na słodko, jednak doskonale też się sprawdzają jako dodatek do sosu czy zupy.