Sposób przygotowania:
Pierogi leniwe Dukana.
Do twarogu dodajemy białka, otręby i resztę składników ,a następnie dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy mieć bardziej gładkie kluseczki proponuję zmiksować. Odstawiamy na kilka minut, aby otręby wchłonęły wilgoć z masy. W szerokim naczyniu gotujemy wodę z odrobina soli i maczając łyżę w wrzątku nakładamy porcje kluseczek. Dokładnie tak samo jak z kluskami kładzionymi. Wersja dla pracusiów to...podsypanie mąką ziemniaczaną i zrobienie kluseczek na wzór kopytek. Z tą różnicą, że one mają się parzyć a nie gotować. Mrugająca woda zacznie nam wypłukiwać składniki nim się zetną. Niech sobie tak mokną z 10 minut, a my w tym czasie możemy dwa razy podgrzać wodę, ale nie gotować. Te białkowe kluseczki świetnie smakują na słodko, jednak doskonale też się sprawdzają jako dodatek do sosu czy zupy.