Sposób przygotowania:
Pierogi na słodko
Mąkę parzymy wrzątkiem i odstawiamy do przestygnięcia.Dodajemy jajko i sól, i wyrabiamy ciasto.W razie potrzeby podsypujemy mąką,ciasto ma być spójne,ale elastyczne.Rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek i szklanką wykrawamy kółka,czynność powtarzamy do całkowitego wyczerpania ciasta.Twaróg rozgniatamy widelcem,słodzimy cukrem i cukrem waniliowym,dolewamy śmietanę aby zagęścić masę.Jagody posypujemy cukrem.Niewielką ilość twarogu(jagód) kładziemy na środek kółeczka i lekko zginając sklejamy dokładnie ze sobą dwa powstałe brzegi.Gotujemy we wrzątku,po wypłynięciu ok.4 minut.Podajemy polane słodką śmietaną z cukrem.
SMACZNEGO.
SMACZNEGO.
Pyza
Sarenka
msewka