Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Pierogi na słodko - inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Słodkie pierogi skuszą nie tylko naszych małych niejadków, ale także dorosłych osobników.

Pierogi na słodko - inaczej

Składniki:

Pierogi na słodko - inaczej

 

  • ciasto:
  • mąka - 45 dag
  • woda ciepła - ile wchłonie maka
  • nadzienie:
  • jabłka - 2 - 3 szt
  • kandyzowania skórka pomarańczowa - 1 - 2 łyżeczki
  • ryż - 25 dag
  • żółtko jaja - 1 szt
  • cukier - 5 łyżek
  • masło - 1,5 łyżki
  • lub oliwa - 1,5 łyżki
  • sól

Sposób przygotowania:

Pierogi na słodko - inaczej
Ryż gotujemy tak, by nie był do końca miękki i studzimy. Dodajemy do niego żółtko i utarte na jarzynówce jabłka. Skrapiamy roztopionym masłem lub oliwą z oliwek, dodajemy skórkę pomarańczową, cukier do smaku i mieszając zagotowujemy. Z przesianej przez sito mąki, odrobiny soli i ciepłej wody zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka i na środku kółeczek wyciętych z ciasta nakładamy farsz i zlepiamy. Zagotowujemy lekko osolona wodę i wrzucamy do niej pierozki. Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze chwilę. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową. Podajemy z cukrem, wymieszanym z cukrem migdałowym, lub sosem owocowym.