Kasiunia912630

Kasiunia912630

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Pierogi nadziewane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis dostałam od mojej mamy, gdyż nigdy nie lubiłam pierogów z mięsem a moje z twarogiem są przepyszne.

Pierogi nadziewane

Składniki:

Pierogi nadziewane

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1 jajko
  • 3 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. wody

 

  • Składniki na nadzienie:
  • 0,5 kg twarogu
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

 

  • sól do posolenia wody i pryrzad do wycinania i ``zamykania`` pierogów. Jeśli ktoś nie ma takiego

Sposób przygotowania:

Pierogi nadziewane
Wykonanie ciasta:

Mąkę połączyć z jajkiem i powoli dolewać wodę. urobić ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję. przekroić ciasto na pół lub na 3 części. Rozwałkować jedną z części i wykraiwać z niej kółka. Oczywiście również wycinamy kółka z pozostalęgo ciasta.

Wykonanie nadzienia:

Twaróg zemleć lub po prostu pognieść widelcem, dodać zółtka i resztę składników. Dokładnie zagnieść widelcem. Następnie bierzemy każde kółko po kolei i na środku układamy łyżeczkę nadzienia ( w zależności jeżeli ktoś lubi dużo) i ''zamykamy'' pierożki składając je na pół i dociskając brzegi. Jeśli widzimy, że kilka pierwszych pierogów jest słabo dociśniętych to można brzegi pierogów nasmarować białkiem. W dość dużym garnku gotujemy wodę (ok.pół garnka) i solimy do smaku. Można dolać troszkę oleju, aby pierogi nie sklejały się. Gdy woda zawrze wrzucamy po kilka pierogów i czekamy co jakiś czas mieszając aż wypłyną na wierzch,wtedy je wyciągamy i przekładamy do zimnej wody( chyba, że wolicie pierogi na gorąco bez podsmażania to wkładanie do zimnej wody jest niekonieczne). Wyciągamy pierożki na durszlak i czekamy aż woda obkapie, wtedy możemy je smażyć na patelni na zloty kolor. Na koniec można polać śmietanką i posypać cukrem. Pierogi można zamrażać ale przed schowaniem do lodówki zalecam obsmarowanie każdego pierożka olejem, bo mogą się skleić.Pierogi układamy warstwami i na każdą warstwę kładziemy folię, aby pierogi nie zeschły się.