Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Pierogi ruskie - podstawowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ruskie pierogi są wszystkim świetnie znane, ale jak wiadomo każdy ma swój sposób na tę tradycyjną potrawę :)

Pierogi ruskie - podstawowe

Składniki:

Pierogi ruskie - podstawowe

 

  • Na ciasto:
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody

 

  • Na farsz:
  • 1 cebula
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g twarogu półtłustego
  • sól, pieprz

 

  • Do posypania:
  • dowolne zioła, np. koperek, szczypiorek, pietruszka
  • boczek/szynka
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie - podstawowe
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, smażymy. Kiedy ziemniaki już ostygną dodajemy do nich podsmażoną cebulkę, oraz pokruszony twaróg, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Do miski wlewamy szklankę letniej wody i 2 łyżki oleju, następnie sypiemy mąkę, będzie to około 300g, natomiast należy wsypać tyle mąki, aby ciasto było nadal elastycznego ale nie przyklejało się do ręki. Mieszamy. Z ciasta tworzymy wałek o średnicy 3 cm, kroimy plastry, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na okrągłe placki. Małą łyżeczką nakładamy farsz w placek, który składamy w pół łapiąc 2 palcami u góry. Potem uciskamy palcami od jednej i od drugiej strony tak, aby pieróg w żadnym miejscu nie rozkleił się podczas gotowania. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem soli i jednokrotnie mieszamy wypukłą stroną drewnianej łyżki. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Szynkę lub boczek kroimy i podsmażamy razem z masłem na patelni. Zioła siekamy. Po wyłożeniu pierogów na talerz oblewamy je masłem, dodajemy wędliny i ziół, gotowe :)