Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie - podstawowe
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, smażymy. Kiedy ziemniaki już ostygną dodajemy do nich podsmażoną cebulkę, oraz pokruszony twaróg, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Do miski wlewamy szklankę letniej wody i 2 łyżki oleju, następnie sypiemy mąkę, będzie to około 300g, natomiast należy wsypać tyle mąki, aby ciasto było nadal elastycznego ale nie przyklejało się do ręki. Mieszamy. Z ciasta tworzymy wałek o średnicy 3 cm, kroimy plastry, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na okrągłe placki. Małą łyżeczką nakładamy farsz w placek, który składamy w pół łapiąc 2 palcami u góry. Potem uciskamy palcami od jednej i od drugiej strony tak, aby pieróg w żadnym miejscu nie rozkleił się podczas gotowania. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem soli i jednokrotnie mieszamy wypukłą stroną drewnianej łyżki. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Szynkę lub boczek kroimy i podsmażamy razem z masłem na patelni. Zioła siekamy. Po wyłożeniu pierogów na talerz oblewamy je masłem, dodajemy wędliny i ziół, gotowe :)