karolinaOla

karolinaOla

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Pierogi ruskie wg karolinaOla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Proste a zarazem idealne danie na każdy obiad

Pierogi ruskie wg karolinaOla

Składniki:

Pierogi ruskie wg karolinaOla

 

  • Farsz:
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dkg twarogu
  • 1 cebula kostka
  • sól, pieprz
  • Ciasto:
  • 30 dkg mąki
  • olej łyżka
  • jajko
  • ok pół szk ciepłęj wody
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie wg karolinaOla
Ziemniaki i ser mielimy. Dodajemy podsmażoną na złocisty kolor cebulę i przyprawy. Teraz robimy ciasto: Do przesianej mąki dodajemy olej i wlewamy wodę. Mieszamy powoli. Dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne i nie lepiące się do rąk. Gotowe ciasto cienko wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Dajemy trochę farszu na sam środek, składamy w pół i zlepiamy ścianki ciasta ze sobą. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną cebulką. Smacznego.