nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Pierogi ruskie z serem i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne pierogi w ramach bezmięsnego, dość ekonomicznego, niedrogiego obiadu. Są smaczne i same i z dodatkiem śmietany, jogurtu naturalnego.

Pierogi ruskie z serem i ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie z serem i ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie z serem i ziemniakami
Ja zawsze zaczynam od przygotowania farszu do pierogów. Obieram ziemniaki i gotuję je w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzam i tłukę je za pomocą tłuczka. Cebulę obieram, kroję niezbyt drobno i podsmażam ją na patelni z olejem. Dodaję podsmażoną cebulę do utłuczonych ziemniaków. Do ziemniaków z cebulą dodaję biały ser. Wszystko mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesypuję na stolnicę, dodaję do niej jajka, ciepłą wodę, 2 łyżeczki oleju i szczyptę soli. Z wszystkich składników umieszczonych na stolnicy zagniatam ciasto. Biorę trochę zagniecionego ciasta, rozwałkowuję go wałkiem na podsypanej mąką stolnicy. W rozwałkowanym cieście szklanką wycinam koła. Na każdy okrągły placek kładę trochę wcześniej przygotowanego z sera, ziemniaków i cebuli farszu. Zlepiam pieroga w jego złączeniach za pomocą łyżeczki formując falbankę. W garnku nastawiam osoloną wodę na gotowanie. Przekładam ulepione pierogi do wrzącej, gotującej się wody i wyławiam je łyżką cedzakową jak wypłyną na powierzchnię wody, jak unoszą się na wodzie.
Pierogi ruskie z serem i ziemniakami
Przygotowany z ugotowanych ziemniaków,podsmażonej cebuli i białego sera farsz do pierogów.
Pierogi ruskie z serem i ziemniakami
Ciasto na pierogi przygotowane z mąki,jajek,wody,oleju i szczypty soli.
Pierogi ruskie z serem i ziemniakami
Z rozwałkowanego ciasta wycinane za pomocą szklanki okrągłe placki,na które nakładany jest farsz.
Pierogi ruskie z serem i ziemniakami
Ulepione ruskie pierogi podczas ich gotowania.