Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie z serem i ziemniakami
Ja zawsze zaczynam od przygotowania farszu do pierogów. Obieram ziemniaki i gotuję je w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzam i tłukę je za pomocą tłuczka. Cebulę obieram, kroję niezbyt drobno i podsmażam ją na patelni z olejem. Dodaję podsmażoną cebulę do utłuczonych ziemniaków. Do ziemniaków z cebulą dodaję biały ser. Wszystko mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesypuję na stolnicę, dodaję do niej jajka, ciepłą wodę, 2 łyżeczki oleju i szczyptę soli. Z wszystkich składników umieszczonych na stolnicy zagniatam ciasto. Biorę trochę zagniecionego ciasta, rozwałkowuję go wałkiem na podsypanej mąką stolnicy. W rozwałkowanym cieście szklanką wycinam koła. Na każdy okrągły placek kładę trochę wcześniej przygotowanego z sera, ziemniaków i cebuli farszu. Zlepiam pieroga w jego złączeniach za pomocą łyżeczki formując falbankę. W garnku nastawiam osoloną wodę na gotowanie. Przekładam ulepione pierogi do wrzącej, gotującej się wody i wyławiam je łyżką cedzakową jak wypłyną na powierzchnię wody, jak unoszą się na wodzie.