Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Pierogi ruskie z czerwonym pesto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lubię łączenie smaków rodem z różnych kuchni .Robiłam makaron z czerwonym pesto,leniwe po włosku – przyszła pora na pierogi ruskie inaczej

Pierogi ruskie z czerwonym pesto

Składniki:

Pierogi ruskie z czerwonym pesto

 

  • Pierogi :
  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki wody
  • szczypta soli
  • 40 dag białego sera
  • 25 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz mielony
  • 25 dag boczku wytopionego na skwarki
  • Sos :
  • 1/4 szklanki oliwy
  • ½ szklanki orzechów włoskich ( można użyć pinii, laskowych lub innych )
  • ½ szklanki suszonych pomidorów w oleju
  • 1 usiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słoiczek czerwonego pesto ( ok. 10 dag )
  • szczypta soli
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka mąki
  • ½ szklanki śmietanki słodkiej
  • ½ szklanki wody
  • oregano
  • ½ pęczka natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie z czerwonym pesto
Utrzeć na miazgę orzechy, pomidory, cebulę , czosnek, bazylię ,oregano , czerwoną paprykę ,pesto ze słoiczka , szczyptę cukru- dodając w trakcie ucierania oliwę ( ręcznie w moździerzu lub blenderem ). Kiedy masa uzyska odpowiednią gładkość doprawić solą i pieprzem. Wlać do garnuszka .Dodać śmietankę , mąkę , wodę . Zagotować .Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na złoto na oliwie. Ser i ugotowane ziemniaki zmielić . Wymieszać ziemniaki , ser, i usmażoną cebule . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową Podawać pierogi polane sosem , posypane pokrojoną natką pietruszki i oregano.Wg mnie najlepiej jest robić to danie mając gotowe zamrożone pierogi. Wtedy zanim podgrzeje się pierogi na parze ( lub we wrzątku ) – można zrobić sos . W takim przypadku wystarczy 15 minut na przygotowanie obiadu .