Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie z czerwonym pesto
Utrzeć na miazgę orzechy, pomidory, cebulę , czosnek, bazylię ,oregano , czerwoną paprykę ,pesto ze słoiczka , szczyptę cukru- dodając w trakcie ucierania oliwę ( ręcznie w moździerzu lub blenderem ). Kiedy masa uzyska odpowiednią gładkość doprawić solą i pieprzem. Wlać do garnuszka .Dodać śmietankę , mąkę , wodę . Zagotować .Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na złoto na oliwie. Ser i ugotowane ziemniaki zmielić . Wymieszać ziemniaki , ser, i usmażoną cebule . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową Podawać pierogi polane sosem , posypane pokrojoną natką pietruszki i oregano.Wg mnie najlepiej jest robić to danie mając gotowe zamrożone pierogi. Wtedy zanim podgrzeje się pierogi na parze ( lub we wrzątku ) – można zrobić sos . W takim przypadku wystarczy 15 minut na przygotowanie obiadu .