joanna3

joanna3

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Pierogi schabowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przygotowane pierogi są pysznym daniem obiadowym które możemy wzbogacić sosem pieczeniowym i podać z surówką z kapusty kiszonej z jabłkiem.

Pierogi schabowe z jabłkami

Składniki:

Pierogi schabowe z jabłkami

 

  • musztarda ok.2 łyżki czosnek granulowany majeranek pieprz sól 0,5 kostki masła olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pierogi schabowe z jabłkami
Schab cieniutko rozbijamy,oprószamy solą pieprzem czosnkiem majerankiem i smarujemy musztardą. Na połowę plastra kładziemy plasterek pasztetu po 3 suszone jabłka i znów plasterek pasztetu. Mięso składam na pół. Ciasto pierogowe wałkujemy, kroimy w duże kwadraty. Na kwadrat ciasta kładziemy mięso przykrywamy w ten sposób aby powstały trójkątne pierogi.Brzegi ciasta zlepiamy formując falbankę. Na rozgrzany olej w wysokiej patelni kładziemy pierogi i pieczemy do zrumienienia. Przekładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 75 stopni na najniższą półkę aby pierogi doszły. Jedna sztuka takiego dużego pieroga wystarczy dla 1 osoby.