Sposób przygotowania:
Świąteczne pierogi z jabłkami
Ciasto: Do miski wsypuję przesianą mąkę i sól. Wbijam jajko i dokładnie mieszam. Następnie dodaję stopione masło i dokładnie mieszam. Na koniec stopniowo wlewam gorącą wodę i zagniatam całość, aż do otrzymania miękkiego, gładkiego ciasta. Nadzienie: Do prażonych jabłek dodaję zmielony cynamon, cukier i bułkę tartą. Dokładnie całość mieszam. Bułki tartej dodaję w zależności od gęstości prażonych jabłek. Farsz powinien być zwarty, nie może być za rzadki. Ciasto wałkuję na dość cienki placek, wykrawam szklanką koła, na środku każdego kładę trochę jabłkowego nadzienia. Każdy krążek z farszem składam na pół, sklejam brzegi i dociskam widelcem, odkładam na ściereczkę. Pierogi gotuję w osolonej i osłodzonej wodzie z dodatkiem oleju. Gotuję ok. 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch na niewielkim ogniu. Podaję ze śmietanką.
MagdaMM
Elficzna