mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Świąteczne pierogi z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczne pierogi z jabłkowym nadzieniem:)

Świąteczne pierogi z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczne pierogi z jabłkami

 

 

  • Nadzienie:
  • 1,5 szklanki prażonych jabłek
  • cukier do smaku
  • 3-4 łyżki bułki tartej (w zależności od gęstości jabłek)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

  • Dodatkowo do gotowania pierogów:
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierogi z jabłkami
Ciasto: Do miski wsypuję przesianą mąkę i sól. Wbijam jajko i dokładnie mieszam. Następnie dodaję stopione masło i dokładnie mieszam. Na koniec stopniowo wlewam gorącą wodę i zagniatam całość, aż do otrzymania miękkiego, gładkiego ciasta. Nadzienie: Do prażonych jabłek dodaję zmielony cynamon, cukier i bułkę tartą. Dokładnie całość mieszam. Bułki tartej dodaję w zależności od gęstości prażonych jabłek. Farsz powinien być zwarty, nie może być za rzadki. Ciasto wałkuję na dość cienki placek, wykrawam szklanką koła, na środku każdego kładę trochę jabłkowego nadzienia. Każdy krążek z farszem składam na pół, sklejam brzegi i dociskam widelcem, odkładam na ściereczkę. Pierogi gotuję w osolonej i osłodzonej wodzie z dodatkiem oleju. Gotuję ok. 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch na niewielkim ogniu. Podaję ze śmietanką.
Świąteczne pierogi z jabłkami
W miseczce mieszam jabłka prażone, cukier, cynamon i bułkę tartą
Świąteczne pierogi z jabłkami
Z rozwałkowanego ciasta wycinam koła, na każde kładę jabłkowy farsz
Świąteczne pierogi z jabłkami
Pierogi z nadzieniem układam na ściereczce
Świąteczne pierogi z jabłkami
Pierogi gotuję w osolonej i posłodzonej wodzie