Sposób przygotowania:
Pierogi smażone z truskawkami
Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek i przesypać cukrem.
Z mąki, jajka, szczypty soli, 1 łyżki oleju i 1 szklanki wody zagnieść ciasto. Starannie wyrobić i rozwałkować cienki placek. Z ciasta wykrawać kwadraty o boku 8 cm, na każdym kwadracie ułożyć truskawkę i dokładnie zlepiać brzegi ciasta.
Pierogi smażyć partiami na rozgrzanymoleju, z obu stron na rumiano.
Podawać ciepłe, polane śmietaną i posypane cukrem pudrem.
Z mąki, jajka, szczypty soli, 1 łyżki oleju i 1 szklanki wody zagnieść ciasto. Starannie wyrobić i rozwałkować cienki placek. Z ciasta wykrawać kwadraty o boku 8 cm, na każdym kwadracie ułożyć truskawkę i dokładnie zlepiać brzegi ciasta.
Pierogi smażyć partiami na rozgrzanymoleju, z obu stron na rumiano.
Podawać ciepłe, polane śmietaną i posypane cukrem pudrem.
Babciagramolka