paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Pierogi szpinakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi z ciasta ze szpinaku i mąki w środku z twarogiem i truskawkami, pyszne i delikatne, podawane ze śmietaną .

 Pierogi szpinakowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi szpinakowe

 

Sposób przygotowania:

Pierogi szpinakowe
Szpinak i połowę wody zmiksować razem blenderem. Do zmiksowanego szpinaku dodać mąkę , sól zagnieść ciasto, dodając wodę w razie potrzeby aby ciasto nie było na suche . Cienko rozwałkować i wyciąć z ciasta kółka. Twaróg rozgnieść widelcem doprawiając cukrem do smaku i wymieszać z łyżka śmietany. Na kawałki ciasta kłaść po łyżce twarogu i zagniatać pierogi. Pierogi włożyć na gotującą się osoloną wodę i gotować od momentu wypłynięcia około 1 minuty, wyjąć na talerze. Polać resztą śmietany wymieszaną z cukrem waniliowym i położyć na wierzch truskawki. 
 Pierogi szpinakowe
Do zmiksowanego szpinaku dodać mąkę , sól zagnieść ciasto, dodając wodę w razie potrzeby aby ciasto nie było na suche
 Pierogi szpinakowe
Cienko rozwałkować i wyciąć z ciasta kółka.
 Pierogi szpinakowe
Na kawałki ciasta kłaść po łyżce twarogu i zagniatać pierogi.
 Pierogi szpinakowe
Pierogi włożyć na gotującą się osoloną wodę i gotować od momentu wypłynięcia około 1 minuty, wyjąć na talerze.