Sposób przygotowania:
Pierogi szpinakowe z serem feta
1. Przygotowujemy farsz: rozmrażamy na rozgrzanej patelni szpinak. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy woda spod szpinaku odparuje, dodajemy cebulę i czosnek i dusimy. Po około 10 minutach dodajemy przyprawy oraz pokruszony ser feta. Rozpuszczamy ser w szpinaku, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do miski. 2. Ciasto pierogowe: gotujemy wodę. Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę, tworzymy w niej zagłębienie. Dodajemy jajko i oliwę, a następnie sól. Wyrabiamy, podlewając ciepłą wodą. Ciasto ma być elastyczne. Gdy będzie już gładkie,formujemy kulę, dzielimy na pół i jedną część chowamy pod ścierkę, by nie wyschła. Drugą wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy koła, nadziewamy farszem i zlepiamy. Układamy zrobione pierogi na talerzu podsypanym mąką. Wałkujemy drugą część i lepimy kolejne pierogi. 3. W wysokim garnku gotujemy wodę. Solimy. Wrzucamy pierogi na wrzącą wodę i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.