Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Pierogi truskawkowo-twarogowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Łatwe w wykonaniu danie. Idealne na upalne dni, zwłaszcza jak mamy sezon na pyszne truskawki. Podawać polane masłem lub śmietaną.

Pierogi truskawkowo-twarogowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi truskawkowo-twarogowe

Ciasto

Farsz

  • 3 kostki twarogu półtłustego
  • około 1/2 kg truskawek
  • 1 cukier wanilinowy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Pierogi truskawkowo-twarogowe
1/4 całości mąki zalać wrzątkiem. Tak, by sparzyć mąkę i zrobić kluchę. Odstawić do wystudzenia.

Ser przełożyć do naczynia o płaskim dnie. Zmiażdżyć przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Porcjami dodawać truskawki. Wszystko dokładnie zgnieść, masa nie może być za luźna. Dodać cukier puder i cukier wanilinowy, tak by masa była słodka.

Ciasto: do letniej kluchy z mąki dodać resztę mąki, szczyptę soli i jajko. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki. Na każdym umieścić łyżeczkę masy serowo-truskawkowej. Zlecić pierogi.

W garnku zagotować posoloną wodę. Do wrzątku partiami wrzucać pierogi. Gotować 2 minuty od wypłynięcia. 
Pierogi truskawkowo-twarogowe
Część mąki zalać wrzątkiem i wymieszać odstawić
Pierogi truskawkowo-twarogowe
twaróg ugnieść, dodawać partiami truskawki
Pierogi truskawkowo-twarogowe
Masę doprawić cukrem pudrem i cukrem wanilinowym
Pierogi truskawkowo-twarogowe
Na krążki z ciasta włożyć po łyżeczce farszu