Sposób przygotowania:
Pierogi truskawkowo-twarogowe
1/4 całości mąki zalać wrzątkiem. Tak, by sparzyć mąkę i zrobić kluchę. Odstawić do wystudzenia.
Ser przełożyć do naczynia o płaskim dnie. Zmiażdżyć przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Porcjami dodawać truskawki. Wszystko dokładnie zgnieść, masa nie może być za luźna. Dodać cukier puder i cukier wanilinowy, tak by masa była słodka.
Ciasto: do letniej kluchy z mąki dodać resztę mąki, szczyptę soli i jajko. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki. Na każdym umieścić łyżeczkę masy serowo-truskawkowej. Zlecić pierogi.
W garnku zagotować posoloną wodę. Do wrzątku partiami wrzucać pierogi. Gotować 2 minuty od wypłynięcia.
Ser przełożyć do naczynia o płaskim dnie. Zmiażdżyć przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Porcjami dodawać truskawki. Wszystko dokładnie zgnieść, masa nie może być za luźna. Dodać cukier puder i cukier wanilinowy, tak by masa była słodka.
Ciasto: do letniej kluchy z mąki dodać resztę mąki, szczyptę soli i jajko. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki. Na każdym umieścić łyżeczkę masy serowo-truskawkowej. Zlecić pierogi.
W garnku zagotować posoloną wodę. Do wrzątku partiami wrzucać pierogi. Gotować 2 minuty od wypłynięcia.