Sposób przygotowania:
Pierogi truskawkowe z karmelową polewą
1.Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól i robimy dołek. Powoli wlewamy gorącą wodę i olej, zagniatamy, aż powstanie elastyczne ciasto. 2.Rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na każdym kładziemy porcję owoców i zlepiamy pierogi. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia. 3.Śmietanę wlewamy na dość głęboką teflonową patelnię, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Następnie zmniejszamy płomień i smażymy całość ok. 10-15 minut nie przerywając mieszania, gdyż masa łatwo może się przypalić (długość smażenia jest zależna od rodzaju śmietany – im bardziej tłusta, tym czas smażenia dłuższy). Polewa jest gotowa, gdy ma konsystencję zbliżoną do wyjściowej konsystencji śmietany i jej kolor nabierze żółtej barwy. 4.Ugotowane pierogi wykładamy na talerz i polewamy masą śmietanową.