Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1211]

Pierogi z bananami i sosem krówkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie chcę się chwalić, ale to są chyba najlepsze pierogi jakie do tej pory zrobiłam. Pyszne i bardzo słodkie. Idealne na podwieczorek. Banany i cukierki krówki to bardzo pyszne połączenie, do tego chrupiące orzeszki...mniam. Przepis bardzo polecam.

Pierogi z bananami i sosem krówkowym

Składniki:

Pierogi z bananami i sosem krówkowym

Ciasto:

Sos krówkowy:

  • 20 dag cukierków krówek
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pierogi z bananami i sosem krówkowym
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.

2. Banany obieramy i kroimy w półplasterki takiej wielkości, żeby łatwo nam było formować pierogi.

3. Na każdy krążek nakładamy kawałek banana i zlepiamy.

4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy.

5. W tym czasie gdy pierogi się gotują przygotowujemy sos: Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, następnie rzucamy krówki w gotujemy, aż się rozpuszczą cały czas mieszając na małym ogniu. Polewa będzie gotowa gdy krówki będą jednolicie rozpuszczone.

6. Orzechy ziemne obieramy z łupinek i drobno kroimy.

7. Na talerze nakładamy pierogi, polewamy gorącym sosem, posypujemy orzeszkami i podajemy.

8. Smacznego życzę.

Rady:

Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tagi:

owoce pierogi