Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z serem i skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierogi z serem, skórką pomarańczową i cynamonem są bardzo smaczne i aromatyczne. Polecam, smacznego.

Pierogi z serem i skórką pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serem i skórką pomarańczową

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • 200 ml gorącej wody
  • sól
  • Nadzienie:
  • 30 dag białego sera
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 banan
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cukier trzcinowy

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i skórką pomarańczową
Z mąki, jajka, szczypty soli, oliwy i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. Banana obrać, pokroić w kostkę. Ser włożyć do miski, rozetrzeć, dodać jajko, cukier waniliowy, cynamon, pokrojone rodzynki i skórkę pomarańczową, banana, wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić w prostokąty. Na każdy włożyć porcje sera, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Partami wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, posypać cukrem trzcinowym lub polać zrumienionym masłem.
Pierogi z serem i skórką pomarańczową
Z mąki jajka i pozostałych składników zagnieść ciasto
Pierogi z serem i skórką pomarańczową
Ser wymieszać z jajkiem cukrem waniliowym cynamonem bananem i bakaliami
Pierogi z serem i skórką pomarańczową
Ciasto rozwałkować pokroić w prostokąty i nakładać farsz zlepiać
Pierogi z serem i skórką pomarańczową
Gotować 2-3 minuty w osolonej wodzie wyjmować łyżką cedzakową