malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pierogi z barszczem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Niewątpliwie to nasze ulubione świąteczne danie. Idealne połączenie barszczu i pierogów. To jest to co lubi moja rodzina.

Pierogi z barszczem

Składniki:

Pierogi z barszczem

 

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • szklanka wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta pieprzu,
  • 0,5 kg grzybów,
  • mała cebula,
  • Składniki na barszcz:
  • 2 listki ziela
  • angielskiego,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 1/3 selera,
  • mały pęczek kopru,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • udziec z kurczaka,
  • łyżka majeranku

Sposób przygotowania:

Pierogi z barszczem
Z mąki wody, soli oleju zagniatamy ciasto, odstawiamy na godzinę. Grzyby drobno kroimy i obgotowujemy w osolonej wodzie, na patelni na łyżce oleju smażymy grzyby i cebulę, solimy, pieprzymy. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy, wycinamy kubkiem kształty i na każdy nakładamy porcję farszu sklejamy i zlepiamy widelcem. Gotujemy w słonej wodzie 4 minuty, obsmażamy. W litrze osolonej wody gotujemy udko, listki i warzywa 30 min, następnie słodzimy, solimy, pieprzymy, wciskamy sok z cytryny, dodajemy majeranek, przecedzamy wywar. Barszcz podajemy gorący z pierogami.