Sposób przygotowania:
Pierogi z białym serem
Farsz:
Cebulkę drobniutko kroimy i rumienimy na patelni. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Ciasto:
Z mąki, jajka, wody i soli musimy zagnieść ciasto, Powinno być dość pulchne.
Ciasto trzeba rozwałkować (ok 2-3 mm) i wykroić szklanką krążki. Następnie na krążki nakładamy wcześniej przygotowany farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Ja dodaję jeszcze odrobinkę oleju, żeby się nie posklejały. Gotujemy aż pierogi swobodnie wypłyną na wierzch.
Cebulkę drobniutko kroimy i rumienimy na patelni. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Ciasto:
Z mąki, jajka, wody i soli musimy zagnieść ciasto, Powinno być dość pulchne.
Ciasto trzeba rozwałkować (ok 2-3 mm) i wykroić szklanką krążki. Następnie na krążki nakładamy wcześniej przygotowany farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Ja dodaję jeszcze odrobinkę oleju, żeby się nie posklejały. Gotujemy aż pierogi swobodnie wypłyną na wierzch.
Netka
Senqa