Pierogi z białym serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną doskonale nadają się do podania na stół na przeróżne uroczystości rodzinne. Łatwe w przygotowaniu .

Pierogi z białym serem

Składniki:

Pierogi z białym serem

 

  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej,
  • 200 g naturalnego serka,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól i pieprz,
  • CIASTO :
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Pierogi z białym serem
Kaszę gotujemy na sypko wg wskazówek podanych na opakowaniu, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Następnie mieszamy ją z kaszą i twarogiem, a gotową masę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto zagniatamy z podanych składników, dolewając po trochu wody, tak by było sprężyste i niezbyt twarde. Rozwałkujemy je i wycinamy kółka, które napełniamy farszem i sklejamy. Pierogi układamy na wyłożonej papierem blasze. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut. Smacznego !