Sposób przygotowania:
Pierogi z boćwinąETAP 1:
Boćwinę drobno posiekać i obsmażyć na rozpuszczonym maśle. Skropić sokiem z cytryny. Wlać bulion tak, aby wszystko było przykryte.
ETAP 2:
Gotować na małym ogniu, bez przykrycia, aż będzie miękka. Cały płyn powinien odparować.
ETAP 3:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przyrumienić. Dodać do twarogu razem z miękką boćwiną i roztartym czosnkiem. Wszystko razem wymieszać i doprawić.
ETAP 4:
Koperek posiekać i dodać do różowego twarogu. Połączyć i odstawić do lodówki.
ETAP 5:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, olej i żółtko. Zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 minut Rozwałkować. Wyciąć koła o średnicy ok 5 cm. Nakładać łyżeczką porcję różowego twarogu i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z masłem lub śmietaną. Smacznego!