iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Pieczony pstrąg z boćwiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pieczony pstrąg z boćwiną i bakłażanem

Pieczony pstrąg z boćwiną

Składniki:

Pieczony pstrąg z boćwiną

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczony pstrąg z boćwiną
Pstrąga myjemy osuszamy , usuwamy wnętrzności ,płuczemy i osuszamy. Solimy go z każdej strony i w środku. do brzuszka kładziemy liście boćwiny i kawałek masła.Pstrąga wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 min. w tym czasie kroimy w kostkę bakłażana. Cebule kroimy w piórka ,dymkę kroimy. Warzywa podsmażamy na masełku , doprawiamy przyprawa uniwersalna i podlewamy odrobina wody. Bakłażan chłonie tłuszcz więc nie warto go dużo dodawać. Kiedy bakłażan robi się miękki dodajemy dymkę i doprawiamy pieprzem. Upieczonego pstrąga podajemy z duszonym bakłażanem.