Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Żołądki boćwina i pierogi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Boćwina - smaczna, zdrowa i mało doceniana w potrawie z żołądkami drobiowymi i pierogami.

Żołądki boćwina i pierogi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żołądki boćwina i pierogi

 

  • 400 g żołądków drobiowych
  • 400 g boćwiny
  • 100 g brązowych pieczarek małych
  • 1 cebula
  • 2 duże marchewki
  • 350 g pierogów z ziemniakami i serem
  • 1 ząbek czosnku (lub dwa)
  • 2 łyżki zupy cebulowej (proszku)
  • liść laurowy, sól, majeranek, oregano i ziele angielskie w proszku do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Żołądki boćwina i pierogi
Najpierw obgotować żołądki, odlać i gotować ok. 1 godz. w nowej wodzie. Gdy żołądki się gotują przygotować resztę składników: marchew obrać, opłukać i pokroić w talarki lub pół-talarki, z boćwiny odkroić końcówki łodyg bo zazwyczaj nie są zbyt apetycznie wyglądające, odkroić liście od łodyg i pokroić - liście na pół i w paski a łodygi na ok. 3 cm kawałki, pieczarki opłukać i przekroić na 4 ćwiartki, cebulę obrać i pokroić na średnio a czosnek drobno. Po ok. godzinie gotowania dodać marchew i gotować 10 minut, dodać cebulę i pokrojone łodygi, gotować 5 minut, w końcu dodać resztę składników i przyprawy i gotować razem ok. 10 minut. Moje pierogi były kupne i wymagały 10 minut gotowania, ta potrawa będzie jeszcze lepsza z własnoręcznie zrobionymi pierogami, które chyba nie trzeba gotować 10 minut. Koniecznie jeszcze przyprawić na talerzu do smaku, np. solą, pieprzem, magi czy sosem rybnym - possibilities are endless, czym dusza zapragnie. Można podać na osobno ugotowanym ryżu czy z pajdą chleba.
Żołądki boćwina i pierogi
Kilka podstawowych składników na smaczną potrawę z pierogami
Żołądki boćwina i pierogi
Mrożone kupne pierogi z nadzieniem z ziemniaków i z serem cheddar