IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Pierogi z bryndzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kolejne danie wprost z Podhala

Pierogi z bryndzą

Składniki:

Pierogi z bryndzą

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • wody tyle, ile zabierze mąka
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 30 dkg świeżej bryndzy

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z bryndzą
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i sól. Następnie powoli wlewamy letnią wodę, zagniatając niezbyt twarde ciasto.
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Szklanką wykrawamy krążki. Na środek każdego kładziemy po łyżeczce bryndzy i dokładnie sklejamy brzegi uważając, żeby ser nie dostał się pomiędzy brzegi ciasta.
W garnku zagotowujemy 3 litry wody z łyżką soli i oleju. Do wrzątku wrzucamy pierogi i gotujemy 3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane skwarkami z boczku i przysmażoną cebulką.
Smacznego!