Sposób przygotowania:
Pierogi z czereśniami i malinami
Zagniatamy pół kilograma mąki pszennej, cukier waniliowy, 3 żółtka, 2 łyżki dobrego masła, około szklanki mleka. Musimy dodać taką ilość by ciasto było elastyczne. Kiedy je dobrze wyrobimy zostawiamy na 30 minut przykryte ściereczką. Potem wałkujemy cienko i wycinamy szklanką kółka. Na środek kładziemy maliny z pokrojonymi wypestkowanych czereśniami. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy w zimnej wodzie i odsączamy.
Jeśli chcemy podać tylko gotowane, nie musimy studzić, tylko podajemy od razu po ugotowaniu polane słodką śmietaną i posypane cukrem.
Możemy je także przed podaniem podsmażyć na patelni na złoty kolor.
Jeśli chcemy podać tylko gotowane, nie musimy studzić, tylko podajemy od razu po ugotowaniu polane słodką śmietaną i posypane cukrem.
Możemy je także przed podaniem podsmażyć na patelni na złoty kolor.