ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Pierogi z czereśniami i malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Możemy je podać na dwa sposoby zaraz po ugotowaniu polać śmietaną i posypać cukrem albo podsmażyć na złoty kolor.

Pierogi z czereśniami i malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z czereśniami i malinami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z czereśniami i malinami
Zagniatamy pół kilograma mąki pszennej, cukier waniliowy, 3 żółtka, 2 łyżki dobrego masła, około szklanki mleka. Musimy dodać taką ilość by ciasto było elastyczne. Kiedy je dobrze wyrobimy zostawiamy na 30 minut przykryte ściereczką. Potem wałkujemy cienko i wycinamy szklanką kółka. Na środek kładziemy maliny z pokrojonymi wypestkowanych czereśniami. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy w zimnej wodzie i odsączamy. 

Jeśli chcemy podać tylko gotowane, nie musimy studzić, tylko podajemy od razu po ugotowaniu polane słodką śmietaną i posypane cukrem. 

Możemy je także przed podaniem podsmażyć na patelni na złoty kolor.
Pierogi z czereśniami i malinami.
Maliny delikatnie mieszamy z wypestkowanych i pokrojonymi czereśniami.
Pierogi z czereśniami i malinami.
Do przesianej mąki dodajemy trzy żółtka i dwie łyżki dobrego masła.
Pierogi z czereśniami i malinami.
Wszystkie składniki zagniatamy i wałkujemy na placek.
Pierogi z czereśniami i malinami.
Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową.