Sposób przygotowania:
Pierożki drożdżowe z serem i czereśniami
Do miski w której będziemy wrabiać ciasto przełożyć ser, dodać mleko, olej, cukier, jajko i szczyptę soli. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja ciasto wyrabiam w robocie, zmieniam tylko końcówkę na hak. Do mieszanki wkruszyć drożdże oraz przesiać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do czystej miski do wyrośnięcia - u mnie wysmarowana odrobiną oleju, żeby ciasto ładnie się odkleiło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Następnie przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykrawać szklanką koła.
Na środek układać wydrylowane czereśnie, zlepiać jak pierogi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 160 stopniach.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Następnie przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykrawać szklanką koła.
Na środek układać wydrylowane czereśnie, zlepiać jak pierogi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 160 stopniach.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego.