agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pierożki drożdżowe z serem i czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Drożdżowe pierożki z białym twarogiem wypełnione czereśniami. Idealne na letnie dni. Smakują rewelacyjnie, gorąco polecam:)

Pierożki drożdżowe z serem i czereśniami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierożki drożdżowe z serem i czereśniami

 

  • 150 g twarogu
  • 1/4 szkl lekko ciepłego mleka
  • 1/4 szkl oleju
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 szkl mąki
  • 5 dag drożdży
  • gęsty dżem wiśniowy lub drylowane wiśnie z kompotu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pierożki drożdżowe z serem i czereśniami
Do miski w której będziemy wrabiać ciasto przełożyć ser, dodać mleko, olej, cukier, jajko i szczyptę soli. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja ciasto wyrabiam w robocie, zmieniam tylko końcówkę na hak. Do mieszanki wkruszyć drożdże oraz przesiać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do czystej miski do wyrośnięcia - u mnie wysmarowana odrobiną oleju, żeby ciasto ładnie się odkleiło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Następnie przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykrawać szklanką koła.

Na środek układać wydrylowane czereśnie, zlepiać jak pierogi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 160 stopniach.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego.
Pierożki drożdżowe z serem i czereśniami
w misie połączyć ser oraz pozostałe składniki
Pierożki drożdżowe z serem i czereśniami
przygotowane ciasto przełożyć do czystej miski do wyrośnięcia
Pierożki drożdżowe z serem i czereśniami
Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką koła
Pierożki drożdżowe z serem i czereśniami
Na środku każdego ciasta układać wydrylowane czereśnie i zlepiać jak pierogi
Pierożki drożdżowe z serem i czereśniami
pierożki układać na papierze do pieczenia i piec 25 minut w 160 stopniach

Tagi:

jajko jajka