lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Cukinia faszerowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cukinia to warzywo sezonowe dlatego kiedy tylko pojawi się latem to trzeba ten fakt wykorzystać. Z farszem z kurczaka komponuje się znakomicie.

Cukinia faszerowana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana
Cukinię myjemy i przecinamy wzdłuż na pół. Każda połówkę cukini wydrążamy za pomocą łyżeczki uważając, by nie zrobić dziury. Cukinię smarujemy olejem z zewnątrz i w środku a także solimy i pieprzymy w środku.

Na patelnie wlewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę.

Następnie dodajemy posiekany czosnek i pokrojonego w drobną kostkę kurczaka.

Doprawiamy i smażymy 5-6 minut.

Następnie dodajemy pokrojony na drobno miąższ z cukini i pomidory z puszki. Smażymy około 10 minut. Cukinię nadziewamy farszem i posypujemy żółtym serem.

Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Cukinia faszerowana
Cukinię nadziewamy farszem i posypujemy żółtym serem.
Cukinia faszerowana
Do podsmażonej cebuli dodajemy czosnek i kurczaka.
Cukinia faszerowana
Z cukinii pozbywamy się miąższu za pomocą łyżeczki.
Cukinia faszerowana
Filety z kurczaka kroimy w nieduża kostkę.