Sposób przygotowania:
Pierogi z farszem z kaszy gryczanej
Kaszę dobrze płuczemy i gotujemy ok 15 min, odcedzamy. Boczek dobrze myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię (bez tłuszczu). Cebule obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do boczku w momencie kiedy tłuszcz się już wytopi i dalej smażymy. Zimny boczek z cebulką oraz twaróg mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy kaszę, przyprawy i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę ( odkładamy ok 1/2 szkl, które będziemy dodawać w trakcie wyrabiania). Następnie dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy gładkie i plastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy z niego krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Gotujemy 2 minutki od momentu wypłynięcia na wierzch. Podajemy np z podsmażoną cebulką.