Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą i grzybami
Mąkę mieszamy z solą, jajkiem. Stopniową dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin, a następnie je gotujemy. Odcedzamy i drobno siekamy. Dodajemy do kaszy. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Mieszamy z kaszą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy kółka. Na środku układamy porcje farszu. Zlepiamy i gotujemy ok 2 minuty w osolonej wodzie. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Słoninę kroimy w kostkę i smażymy do momentu, aż pojawią się skwarki. Wyjmujemy skwarki a na tym tłuszczu obsmażamy pierogi. Gotowe pierogi posypujemy skwarkami. Smacznego.