lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 22
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mamy sezon na grzyby i trzeba to wykorzystać. Wszak las daje nam dużo możliwości kulinarnych, mamy grzyby więc działamy.

Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą

Ciasto na pierogi:

 

  • wrzątek 250 ml

 

  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

 

  • 400 g ugotowanych prawdziwków

 

  • 100 g startego żółtego sera

 

 

  • olej do smażenia

 

  • kostka rosołowa grzybowa

 

 

 

  • majeranek 1 łyżeczka

 

  • natka pietruszki posiekana bardzo drobno

Sposób przygotowania:

Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą

Wykonanie ciasta:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem. Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia składników.

Wyjmujemy ciasto z misy i wyrabiamy dodatkowo rękoma. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy.

Wykrawamy kółka ( użyłam miseczki szklanej by pierogi były większe ).

Wykonanie farszu :

Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Wrzucamy kasze do wrzątku i gotujemy na małym ogniu . Dodajemy rosołek grzybowy.

Gotujemy do momentu , aż kasza wciągnie cała wodę. Grzyby obieramy , kroimy w kostkę ( jak pójdzie to super) myjemy i gotujemy ( międzyczasie zbieramy szum).Ugotowane grzyby przemywamy pod bieżąca wodą , odcedzamy.

Grzyby smażymy na oleju , doprawiamy je sola , pieprzem majerankiem i pietruszką . Usmażone i ostudzone grzyby mielimy i dodajemy do kaszy, wbijamy jajo.

Farsz mieszamy, ostudzony nakładamy łyżką na nasze przygotowane kółka i lepimy pierożki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebule kroimy w kostkę i na patelni podsmażamy.

Ugotowane pierożki polewamy usmażoną cebulką i podajemy.

Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą
Do misy wsypujemy przesianą mąkę , dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem .
Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą
Wykrawamy kółka ( użyłam miseczki szklanej by pierogi były większe ).
Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą
Grzyby smażymy na oleju , doprawiamy je sola , pieprzem majerankiem i pietruszką .
Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Wrzucamy kasze do wrzątku i gotujemy na małym ogniu .
Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą
Usmażone i ostudzone grzyby mielimy i dodajemy do kaszy , przyprawy i jajo i ser .
Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą
Farsz mieszamy , ostudzony nakładamy łyżką na nasze przygotowane kółka i lepimy pierożki.