Sposób przygotowania:
Pierogi z grzybami leśnymi i kasząWykonanie ciasta:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem. Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia składników.
Wyjmujemy ciasto z misy i wyrabiamy dodatkowo rękoma. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy.
Wykrawamy kółka ( użyłam miseczki szklanej by pierogi były większe ).
Wykonanie farszu :
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Wrzucamy kasze do wrzątku i gotujemy na małym ogniu . Dodajemy rosołek grzybowy.
Gotujemy do momentu , aż kasza wciągnie cała wodę. Grzyby obieramy , kroimy w kostkę ( jak pójdzie to super) myjemy i gotujemy ( międzyczasie zbieramy szum).Ugotowane grzyby przemywamy pod bieżąca wodą , odcedzamy.
Grzyby smażymy na oleju , doprawiamy je sola , pieprzem majerankiem i pietruszką . Usmażone i ostudzone grzyby mielimy i dodajemy do kaszy, wbijamy jajo.
Farsz mieszamy, ostudzony nakładamy łyżką na nasze przygotowane kółka i lepimy pierożki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebule kroimy w kostkę i na patelni podsmażamy.
Ugotowane pierożki polewamy usmażoną cebulką i podajemy.