sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Pierogi z grzybami, kapusta i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wyszły przepyszne. Polecam.

Pierogi z grzybami, kapusta i mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z grzybami, kapusta i mięsem

 

  • składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • około 2 szklanek letniej wody
  • 40 dag mięsa wieprzowego
  • 50 dag opieniek
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z grzybami, kapusta i mięsem
Farsz: Kapustę płuczemy i odlewamy 2-3 razy aby nie była za kwaśna. Następnie gotujemy do miękkości. Wyciskamy z wody. Mięso i grzyby płuczemy i także gotujemy aż będzie miękkie. Kapustę, mięso i grzyby przekręcamy przez maszynkę. Gotowy farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy soli. Stopniowa wlewamy letnią wodę wyrabiając ciasto. Wyrabiamy około 10 minut, posypując mąką aby się nie kleiło. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienki placek około 4 mm. Szklanką wycinamy kółka. Do środka nakładamy farsz. Składamy i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Gotujemy w solonej, wrzącej wodzie aż wypłyną. Smacznego
Pierogi z grzybami, kapusta i mięsem
Ciasto wyrabiamy z mąki pszennej i letniej wody
Pierogi z grzybami, kapusta i mięsem
Farsz z grzybów, kapusty kiszonej i mięsem
Pierogi z grzybami, kapusta i mięsem
Szklanką wycinamy kółka, a na środku nakładamy farsz
Pierogi z grzybami, kapusta i mięsem
Składamy i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów