aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

pierogi z grzybkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne pierogi z farszem grzybowym

pierogi z grzybkami

Składniki:

pierogi z grzybkami

 

  • 0,5 kg mąka,
  • Sól,
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g suszone grzyby,
  • 2 cebula biała

Sposób przygotowania:

pierogi z grzybkami
Farsz przygotowujemy z namoczonych grzybków suszonych pokrojonych w kostkę. Następnie smażymy je wraz z cebulką pokrojoną w kostkę na patelni podlewając je trochę wodą z grzybów, przyprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto przygotowujemy z przesianej mąki, dodajemy szczyptę soli , olej oraz wlewamy trochę wrzątku i mieszamy łyżką, potrzeba nam tyle wody by nasze ciasto bylo gęste, jak ostygnie wygniatamy rękami. Jak będzie rzadkie dodajemy więcej mąki.

Ciasto wałkujemy, wycinamy szklanka kółka, wkładamy nasz farsz i lepimy. Pierogi wrzucamy na wrząca osoloną wodę, jak wypłyną wyjmujemy.