Sposób przygotowania:
Pierogi z jabłuszkiem prażonym w sosie owocowymWykonanie sosu owocowo serowego :
Do pojemnika wkładamy truskawki oraz serek z wiśnią i żurawiną , miksujemy. Po zmiksowaniu powstaje sos.
Wykonanie ciasta pierogowego :
Do misy wsypujemy odmierzona i przesianą mąkę. Dodajemy gorąca wodę. Rozpuszczamy margarynę i wlewamy do pozostałych składników dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na najmniejszych obrotach, ciasto odchodzi od ścianek - wiadomo że już jest gotowe.
Ciasto dzielimy na cztery części, podsypujemy mąką i wałkujemy. Wycinałam miseczką kółka , nakładam łyżeczką prażone jabłka i palcami formuje pierogi. Do gotującej wody wkładam pierogi i gotuje do wypłynięcia, po wyjęciu polewam sosem i podaje.
Wykonanie całości wynosi koło 1.1/2 godziny, wychodzi 30 pierogów większych.
Wykonanie prażonego jabłuszka :
Jabłka myjemy obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Wkładamy do garnka odciśnięte z soku i prażymy na małym ogniu. Wsypujemy ksylitol i nadal prażymy, aż uzyskamy ścisłość :) Zostawiamy do ostudzenia.