Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 851]

Ażurki z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto krucho-drożdżowe kryjące w sobie smaczne jabłuszka. W środku miękkie, a na zewnątrz kruche. Wielkość na dwa kęsy.

Ażurki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ażurki z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Ażurki z jabłkami
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło, jajka i śmietanę. Wszystko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i sól. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę pozbywając się gniazd nasiennych. Jeżeli jabłka są twarde to włożyć do garnka i podsmażyć z cukrem. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować tak jak na pierogi. Połowę ciasta pociąć radełkiem. Wycinać krążki o średnicy ok 6cm. Pocięte ciasto rozciągnąć, tak żeby był ażurek i wyciąć krążki o średnicy ok 7-8cm. Na całe krążki nakładać porcję jabłek i przykrywać ażurkowym krążkiem. Przyklejając końce do ciasta. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180*C przez 20min. Smacznego
Ażurki z jabłkami
Drożdże rozetrzeć dokładnie z cukrem. Nie musi się rozpuścić.
Ażurki z jabłkami
Do drożdży dodać masło, śmietanę i jajka.
Ażurki z jabłkami
Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Ażurki z jabłkami
Jabłka pokroić w kostkę i dodać cukier. Podprażyć jeżeli nie są miękkie.