Sposób przygotowania:
Ażurki z jabłkami
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło, jajka i śmietanę. Wszystko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i sól. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę pozbywając się gniazd nasiennych. Jeżeli jabłka są twarde to włożyć do garnka i podsmażyć z cukrem. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować tak jak na pierogi. Połowę ciasta pociąć radełkiem. Wycinać krążki o średnicy ok 6cm. Pocięte ciasto rozciągnąć, tak żeby był ażurek i wyciąć krążki o średnicy ok 7-8cm. Na całe krążki nakładać porcję jabłek i przykrywać ażurkowym krążkiem. Przyklejając końce do ciasta. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180*C przez 20min. Smacznego
olusssiAA
zbysiowa