Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne, słodkie pierożki. Bardzo dobre dla dzieciaków.

Pierogi z jagodami

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

  • mąka pszenna - 500 g
  • sól - 1 szczypta
  • wrzątek - około 1 szklanka ( do uzyskania miękkiego ciasta)
  • jagody leśne - 1l
  • śmietanka - 250 ml
  • cukier puder 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Z mąki i wrzątku zagniatamy ciasto, początkowo widelcem a następnie rękoma. Wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy miską i zostawiamy na kilka minut żeby odpoczęło. Jagody myjemy, osuszamy i posypujemy cukrem, odcedzamy z soku. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanka lub maszynka koła. Na każde nakładamy łyżeczkę jagód. Porządnie zalepiamy od razu wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około minutę od wypłynięcia. Śmietankę miksujemy lekko z cukrem pudrem. Polewamy nią pierogi.